Gå til innhold

Blant over 350 søknader ble Gratangen bibliotek i mai 2022 plukket ut som en av de 12 heldige til å motta støtte fra Storebrands Vi heier på-konkurranse for et konseptforslag som omfatter både bærekraftig forbruk, inkludering samt en pedagogisk rettet “lek og lær” strategi.

 

Codebreaker – knekk fargekoden

LEK OG LÆR BIBLIOTEKET 

Med et konseptforslag som omfatter både bærekraftig forbruk, inkludering samt en pedagogisk rettet “lek og lær” strategi fikk Gratangen 10 000 kr til oppstart av et lite prosjekt vi ønsket å prøve oss på. I tillegg til dette mottok vi også en hyggelig donasjon fra Bjerkvik pensjonistforening på kr 750 som vil bidra til dette formålet.

Togbanesett m/tilbehør – av tre

Så hva går nå egentlig dette ut på da?

For støttesummene vi har mottatt vil vi skape et lite “lek og lær-bibliotek” der vi skaffer til veie både nytt og brukt innen både pedagogisk rettede leker samt ordinære leker, diverse spill, trepuslespill, dataspill, kosedyr, figurer mm. – og låner dette ut til både barn og unge, familier, barnehager, skoler, lag og foreninger og lignende.

Disse artiklene/produktene vil etter hvert som vi får dem inn registreres i vår katalog (med bilde, info og beskrivelse). Deretter kan du via Internett søke, reservere og hentelåne på biblioteket.
Det vil i bunn og grunn fungere på samme måte som ved utlån av andre medier og bøker på biblioteket (bortsett fra at fjernlån ikke er aktuelt her).

Escape Room spillet – Familieutgaven

 

Noen av fordelene vi ser med Lek og Lær-biblioteket:

Inkludering: Ikke alle har råd til å stadig kjøpe nye leker, spill, kosedyr etc. – dette vet jo de fleste er dyrt i dag! Da vil barna i stedet ha muligheten til å få låne seg dette, og med jevne mellomrom bytte det ut med annet – uansett sosioøkonomisk bakgrunn. Dette er også med tanke på de som oppholder seg kortere tid eller midlertidig i kommunen og som gjerne ikke vil eller kan slepe på en masse spill og leker etc. når de er på reis/flytt.

Bærekraftig: Både barn og unge kan bli mer bevisst på at dagens bruk-og-kast-mentalitet på saker og ting i lengden ikke bidrar til et bærekraftig og holdbart forbruk. Biblioteket tar sikte på å handle inn en viss andel brukte artikler (som gjennomgås og rengjøres før utlån) slik at vi alle kan være med på å bidra til gjenbruk gjennom lån/utlån. Vi vil selvfølgelig også legge vekt på å ta inn mer varige og miljøvennlige artikler som f.eks. leker og spill laget av tre eller resirkulerte materialer.

Ansvar: Barn som låner kan bli mer bevisst på å behandle det de låner med omhu – at det de låner skal leveres tilbake slik at andre også kan få låne. Og gjennom å låne i stedet for å kjøpe lærer vi barna våre (og oss selv også) at det jo går minst like fint, om ikke enda bedre, å “gratis leie i stedet for å eie”. I tillegg sparer man både plass og penger samtidig som man reduserer ressursbruken. Bra eller hva!

Pedagogisk fokus: Vi ønsker også at flesteparten av artiklene skal bidra til å støtte barn i ulike aldre til læring på en morsom og leken måte. Alt fra det å lære farger, klokken, bokstaver og tall – til fakta om kroppen eller mer vriene hjerneutfordringer for de eldre barna, der noen av artiklene også er Montessori-inspirerte leker.

Lek legger grunnlaget for å utvikle kunnskap og ferdigheter, og mange barn og unge lærer best gjennom nettopp lek! Biblioteket vil gjerne være med og bidra på et hjørne også her. Etter hvert kan det også bli aktuelt med artikler egnet for å holde de eldres hjerner i trim.

Støttende litteratur: Til å understøtte noen av lekene, figurene og spillene har jo biblioteket tilgang til en masse supre kvalitetsbøker som kan forsterke læringen ytterligere eller bidra til mer lek og fantasi rundt ei bok. Så å ta inn figurer og lignende som er med på å forsterke fortellinger, eventyr eller fakta fra litteraturen er også et mål vi har.

For det var jo nettopp her denne ideen oppsto på biblioteket: Flere barn ville så gjerne låne med seg hjem noen av de små kosedyrene og figurene som var utstilt sammen med tilhørende barnebøker. Det å selv få velge ut ei barnebok om seler sammen med en liten kose-sel ble da en ekstra kul leseopplevelse . …og jammen ble selen levert tilbake både hel og fin.

Lær en knop eller to

 

Vi vil etter hvert oppdatere med mer informasjon, imellomtiden finner du noen raske informasjonspunkter her:

 • Det er selvsagt gratis å låne fra Lek og Lær-biblioteket – alt du trenger er et vanlig lånekort på biblioteket
 • Biblioteket ønsker selvsagt at artiklene som lånes ut helst leveres tilbake i samme stand som ved utlån. Skulle imidlertid noe bli ødelagt er det selvsagt ingen krise, det er slikt som kan skje når barn leker.
 • Vi håper imidlertid etter hvert å få i gang en samarbeidende leketøyreparatør-ordning med lokale frivillige. For visst kan det også være koselig å få bandasjere og lappe sammen lille Teddy på sykesengen sin.
 • Artiklene som leveres inn vil alltid sjekkes og overhales før utlån – slik at de som vil låne noe kan forvente at artiklene er hele, fine og rene når de lånes ut.
 • Artikler som inneholder mange deler (f.eks. Lego/Duplo) noterer vi vekten eller antall deler på i beskrivelsen – da blir det litt lettere å holde oversikt over om det skulle mangle noe både for låner og bibliotek
 • Biblioteket tenker at når barna er her uten foreldrene sine i skoletiden, så kan de kun låne med seg det de får god plass til i skolesekken sin. Vil de låne større/tyngre saker kan foreldre eller søsken bli med å hjelpe til med trygg bæring (f.eks. en togbane i tre som veier en del).
 • I disse dager starter vi opp i det små med et lite basisutvalg, men håper selvsagt på å kunne utvide etter hvert hvis Lek og Lær-biblioteket viser seg å fungere bra.
 • Etter hvert som vi legger til nyankomne og tilgjengelige artikler i Lek og Lær-katalogen, så vil dette også postes på SoMe (Facebook, Instagram, TikTok) for å holde dere som lånere oppdaterte om hva som finnes å få låne.
Læringsklokke av tre

 

Har du lyst til å bidra?

Skulle du ha tips, ønsker eller vil du selv bidra med artikler du tror kan passe inn i bibliotekets Lek og Lær-samling, så vil vi veldig gjerne høre fra deg (OBS! Vennligst ikke bare legg fra dere leker dere vil donere etc. hos oss uten at dette er avtalt – vi må ta hensyn til hva vi har plass til).

Dette ønsker vi å få inn mer av for utlån:

 • Magnatiles / Geomags
 • Duplo
 • Lego / Lego Education / Lego Technic
 • Dataspill for ulike aldre
 • Programmeringsprodukter/roboter
 • Eventyrfigurer
 • Hjemmelaget i tøy, skinn og tre (amigurumi, trebåt ol.)

 

Ved spørsmål så er du velkommen til å ta kontakt med biblioteket.

lek og laer bibliotek barekraftig laering leker inknludering