Gå til innhold

Velkommen til Sommerles 2023!

Her vil dere finne ukens kodeord, huskeliste, lesetabell, meldinger, tips og info om premier, levels etc. – følg med!

 

Velkommen alle Sommerles-deltakere i Gratangen. Nå er vi endelig i gang for 3. året på rad!

Den første reisen:

 

 

TIPS & TRIKS

 

Samle steinperler på bomullssnor!

 

 

Last ned og skriv ut et lesekort – bra å ha om/når man er uten internettilgang og vil huske bøkene man leser/lytter til:

 

 

  • Sommerles-jojoen er populær hos Sommerles-gjengen i Gratangen også i år! 

Her kan dere se en bra video med EirikYoYo som har deltatt i jojo-VM og Norske Talenter. Han viser dere hvordan man kommer i gang med å bruke jojoen din (skifte tråd og klippe rett trådlengde, oppsnurring, lage løkke m.m.):

 

 

HER SER DU BIBLIOTEKETS PREMIE-LEVELS:

Alle Sommerles-deltakere i Gratangen får en magisk blyant og en Sommerles-frisbee fra biblioteket som startpremie.

Deretter kan du velge deg 1 premie på hvert Level du når. Husk å registrere alt du leser/lytter til inne på din Sommerles-konto. Biblioteket kan hjelpe deg med dette.

Fra Level 60 og oppover kan du velge fritt mellom alle Levels så langt lageret vårt rekker.

Selenitthjertet trekkes blant de som deltar på Sommerles-avslutningens bilderebus.

 

HER KAN DU TA EN NÆRMERE KIKK PÅ ÅRETS KULE PREMIER 

 

 

Vi har nå premier fra alle 3 årene vi har vært med på Sommerles:

Du kan klikke på bildene for å forstørre dem.

 

NB! Alle som deltar kan hente seg en magisk blyant og en frisbee på biblioteket!

 

Blå Sommerles-JOJO – Tråden på 90 cm kan evt. klippes til ved behov. Triks som “Gå tur med hunden” og “Vugga” etc. skal fungere fint med denne jojo’en.

 

 

Grønn Sommerles-JOJO

 

Frisbee med Sommerles-trykk

Frisbeen eller sendeplaten er en morsom og underholdende leke for utebruk. Utførelse i stiv plast med diameter 16 cm. Velg mellom rød eller blå.
MAGISK BLYANT. Spennende flerfarget blyant som gir flere farger når du vrir på den. Litt tykk og god blyant å holde i. Lengde: 18 cm.

Årets sommerlesarmbånd 2023

sommerles
Sommerles SILIKONARMBÅND 2022 (inneholder ikke latex)
Sommerles SILIKONARMBÅND 2021 (inneholder ikke latex). Noen få igjen.

 

Pakke med Ringblomst-frø

RINGBLOMSTER frøpose med frø til oransje og gule ringblomster som blomstrer lenge. Se mer info på bildet. Bokmål tekst på ene siden og nynorsk på den andre. Fin premie til deltakerne som vil være med på å ta vare på humler, bier og sommerfugler som er viktige i vårt økosystem. Frøposen inneholder ca. 75 frø, format 87 x 120 mm og kan lagres i 3-5 år. Ringblomsten er en 1-årig plante, men kan frø seg fra visne blomster.

 

Små pilespisser i obsidian

PILSPISSER (small) med lengde på ca. 20-25 mm. Disse er replika, som vil si at de er kopier av arkeologiske funn. Pilspissene er i obsidan, en steintype som dannes når lava avkjøles raskt. Siden pilspissene er kopier av originaler er de litt skarpe, men de er slipt så man ikke skal kunne skade seg. De er flotte som smykker rundt halsen, festet i snor eller plassert i smykkebur (pilspiss inntil 30 mm). Pilspissene er ikke beregnet som leketøy (gjelder også haitenner).

Fossile haitenner

EKTE FOSSILE HAITENNER fra Otodus-haiene som levde for ca. 60 millioner år siden. Det antas at Otodus-haiene kunne bli over 12 meter lange ut fra fossiler som er funnet. Disse haitennene med krok til snor kommer fra Marokko.

Tromlede steiner

POLERTE STEINER. Noen av steinene får plass i et smykkebur, og kan da benyttes som anheng rundt halsen, på nøkkelring, sekk etc. Se smykkebur under. Se også navnekartet for polerte steiner.

 

SMYKKEBUR. Forsølvede, nikkelfrie smykkebur som er fine i seg selv som anheng, men er ekstra flotte med en mindre polert stein eller ørkenrose inni. Fine som halssmykke, på nøkler, vesker, sekker o.l. Buret er fleksibelt og åpnes enkelt ved å trekke trådene til side på midten. Det lukkes av seg selv når steinen er plassert inni.

Avlange smykkesteiner – anheng

SMYKKESTEIN avlang form (small). Assorterte avlange steinanheng med anhenghemper i nikkelfritt, rustfritt jern. Blå agat, aprikosagat, Grønn aventurin, Ametyst, Bergkrystall, Carneol, Rød jaspis, Rosenkvarts, Sodalitt, Tigerøye.

Bergkrystall og ametyst (rest)

Bergkrystall ametyst
BERGKRYSTALL og AMETYST (small/medium). Bergkrystall er den reneste kvartsen, og tidligere ble krystallene brukt til å lage spåmenns/spåkonenes krystallkuler – eller til funklende krystallkroner. Bergkrystall brukes i dag i klokker siden det har en naturlig elektrisk ladning som er med på å styre mekanismen. Det er spor av jernoksid i kvartsen som gir ametysten den fiolette/blålilla fargen. Siden ametyst dannes ved lavere temperaturer , er det mer lilla. Hvis det varmes opp blir det gult. Utsettes det for røntgenstråler, gjenopprettes den opprinnelige fargen. De fineste ametystene finnes i geoder (hulrom i bergarter). Navnet stammer fra den greske myten om jomfruen Ametyst.

Små steinhjerter – anheng

SMYKKEANHENG HJERTESTEIN (small). Assorterte hjerteformede steinanheng med anhenghemper i nikkelfritt, rustfritt jern.

 

Ørkenroser

ØRKENROSE. Ørkenroser blir omtalt i Sommerlesfortellingen. Ørkenroser er en rosettlignende krystallgruppe av gips eller barytt med en stor andel innfanget sand. De dannes i tørre områder med sand og disse ørkenrosene er fra Samalayua ørkenen, Chihuahaua, Mexico.

Dråpeformede steinanheng – medium

DRÅPEFORMET SMYKKESTEIN m/LÆRREIM. Assorterte dråpeformede steinanheng (15 x 24 x 6 mm) med anhenghemper i nikkelfritt, rustfritt jern. Blå agat, Grønn aventurin, Ametyst, Hvit Howlitt, Rød jaspis, Rosenkvarts, Sodalitt, Tigerøye.

 

Pyritt stein

PYRITT. Pyritt eller svovelkis blir omtalt i Sommerlesfortellingen og denne er fra Peru. Pyritt er et vanlig mineral i Norge og består av jern og svovel. Det ligner litt på gull og kalles derfor narregull (fool’s gold). Pyritt var tidligere et viktig industriråstoff og ble tatt ut sammen med kobberkis i mange gruver.

 

Gul kalsittstein

GUL KALSITT,RÅ.

 

Steinperler

STEINPERLER. Flotte, assorterte 10 mm steinperler med 2,5 mm hull. Fine i halskjede eller armbånd, vi har vokset bomullssnor du kan bruke til dette. Steintyper: aprikosagat, blå agat, grønn aventurin, carneol, hvit howlitt, jade, dalmatinerjaspis, leopardskinnjaspis, lapis, sort onyx, sort onyx med hvite striper, rosenkvarts, gult tigerøye, turkis farget stein og unakitt.

 

Nøkkelring m/stein

NØKKELRING MED TROMLET STEIN. Nøkkelring med tromlet steinanheng, assorterte steiner som er tykke eller flate. Infoark om de ulike steintypene finnes.

 

Lærsnor (rest)

LÆRSNOR. Sort lærsnor med karabinlås som passer til de 4 ulike anhengene – så langt lageret rekker. Vi har også vokset bomullssnor som kan knytes selv (Se nedenfor). Snorer får alle som vil ha til å feste sin haitann, steinperle, pilspiss eller smykkestein. Velg mellom lærsnor med hekte eller bomullssnor med knute.

Bomullssnor

Solid, sort, vokset 1,5 mm bomullssnor på rull. Knytteanvisning finner du på biblioteket og her på nettsiden.

 

FLOTTE TREKNINGSPREMIER

(ALLE DELTAKERE SOM HAR KLART Å LESE MINST 1 BOK UNDER SOMMERLES ER MED I TREKNINGEN PÅ SOMMERLESAVSLUTNINGEN!)

 

2 STK. TRIBOLITT FOSSIL

FOSSIL TRILOBITT. Vi har 2 stk. fossile trilobitter blant trekningspremie for alle deltakere som har lest mins 1 bok! Lengde: 65-80 mm. Trilobitter er en utdødd gruppe marine leddyr som levde for 540-250 millioner år siden. De var den første dyregruppen med et hardt ytre skall av kalsitt. Mange tusen forskjellige arter er kjent. De kunne være fra noen millimeter til 70 cm lange. I Norge er det funnet 300 forskjellige trilobittarter. Trilobitt Flexycalymene er en underart. De er funnet mange steder i verden. Disse er fra Alnif i Marokko og er 430 millioner år gamle. Det er ikke uvanlig å finne hele, komplette trilobitter, men disse kjøpes av samlere og kan være ganske kostbare. Det er mer vanlig å finne skadede fossiler eller fossiler i deler. Disse prepareres og settes sammen til hele fossiler. Det er den preparerte kvaliteten vi tilbyr.

 

3 STK. DINOSAURKNOKLER I SMYKKEBUR

Atlasaurus var en stor sauropod (langhalsdinosaur) som levde i Nord-Afrika i juraperioden. Den var ganske nært beslektet med den velkjente Brachiosaurus som levde i Nord-Amerika ca. 10 millioner år senere. Disse knokkelbitene antas å komme fra denne dinosaurarten og er tromlet glatte for å få frem den indre beinstrukturen med de tallrike porene.

 

1 STK.  STORT STEINHJERTE AV SELENITT

Fint naturlig hjerte av selenitt. Nydelig glans som ikke kommer godt nok frem på bildet. Utskåret i stykker av det naturlige gipsmineralet selenitt fra Marokko. Ved riktig belysning får deler av overflatene et slags “frostpreg”. Lyset går gjennom de krystallinske fibrene som går parallelt gjennom hele steinen. Størrelse ca. 5 x 2 x 4 cm.

1 STK. PAUASKJELL HJERTE ANHENG

Pauaskjell-mosaikk Størrelse: ca. 3,5 x 3,5 cm Meget fargesterke anheng laget av pauskjell-biter som er satt sammen i en mosaikk.

 

3 Sommerles T-shirts i barnestørrelser

T-skjorte for barn i størrelse 130-140 (8-10 år). T-skjorten har en smalere passform, bånd i nakke, elastan i halsribb og forsterkede sømmer på skuldre. 100% kjemmet bomull.
1 HOVEDPREMIE I fjor og forfjor var 1 stk. tablet/nettbrett hovedpremien, hva blir det i år?

 

 

 

NAVNEKART PÅ POLERTE STEINER:

Nvvn på polerte steinpremier

ANALOG LESETABELL:

INFO: Systemet kalkulerer automatisk når analoge brukere (ja det er fullt mulig å også delta uten å være på nett) skal få premier slik som vanlige brukere. Dette er egentlig et umulig regnestykke da det varierer ut i fra hva dere leser og hvilke troféer dere oppnår. Men med denne tabellen har man omtrentlig oversikt over hvor mange sider man må gjennomsnittlig lese for å oppnå de forskjellige nivåene.

Lesetabell sommerles Gratangen

 

 

ALLE UKENS KODEORD SÅ LANGT:

Kapittel 1:
Reiserommet/Màtkkoštanlatnja

Kapittel 2:
Bibliotekhjertet/Girjerájusváibmu

Kapittel 3:
Gudekonge/Ipmilgonagas

Kapittel 4:
Bifrost/Bifrost

Kapittel 5:
Pangolin/Pangoliidna

Kapittel 6:
T-Rex/T-Rex

Kapittel 7:
Enhjørning/Ovttačoarvvat

Kapittel 8:
Jordskorpe/Eanangarra

Kapittel 9:
Narvhal/Čoarvebuovja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ENKEL HUSKELISTE/LESEKORT:

På huskelista kan du notere alt du leser og lytter til når du ikke har mulighet til å registrere det på din Sommerles-konto på Internett. Husk å også ta med det du både lytter til (lydbøker) eller blir lest for av lærer, bibliotekar, venner og familie.

Du kan også ta med listen din til biblioteket, så hjelper vi deg å registrere inn det du har skrevet på huskelisten til Sommerles-kontoen din.

På biblioteket kan du også hente med deg lengre ferdigtrykt lesekort x 3 (A4) – supert å ha i sommerferien!

sommerles huskeliste

LAST NED OG SKRIV UT LESEKORT x 3

 

 

 

 

SOMMERLES & NLB: NORSK LYD- OG BLINDESKRIFTBIBLIOTEK

Bli med på Sommerles med lydbøker!

NLB lesevansker dysleksi

Kjenner du noen som strever med å lese? De kan låne lydbøker hos NLB, helt gratis! NLB er et eget
bibliotek for alle som har dysleksi eller andre lesevansker. Velg blant tusenvis av fine, morsomme,
spennende og skumle bøker. NLB har alle de populære og aktuelle bøkene på lyd. Lytt med appen
Maneno på mobil og nettbrett. Sjekk ut nlb.no for mer info.

Alle kan høre sommerlesfortellingen på lyd. Den er laget av NLB og kommer med nytt kapittel på
sommerles.no hver uke.

Barn med lesevansker kan bli lånere hos NLB ved å fylle ut innmeldingsskjema med egenerklæring på
nlb.no sammen med foresatte. Mange har allerede tilgang til NLBs bøker og appen Lydhør via
Skolelydbok.

 

 

 

VERDENSBIBLIOTEKET:

verdensbiblioteket sommerles gratangen bibliotek

Verdensbiblioteket er en digital tjeneste. Her i Verdensbiblioteket finner du e-bøker og lydbøker på andre språk enn norsk. Opprett en konto med e-postadressen din, logg inn for å lese og lytte. Når du vil, så mye du vil.

Målet med Verdensbiblioteket er å fremme lesing og kunnskap, så alle kan delta i samfunnet på egne vilkår. Alle mennesker har rett til at deres språk og kulturelle identitet blir anerkjent og verdsatt.

Tjenesten er en del av bibliotekene i Norge, finansiert av stat og kommune, og derfor gratis for deg å bruke.